Meddelare: J.E. Söderlund  År: 1914

Socken/stad: Ljustorp  By/kvarter: Edsåker

Det var en tattarkäring, som for och racklade lite varstans här i socknarna på 1860-talet. Hon benämndes Klaterbergskan och ansågs vara en riktig trollpacka. En gång ville hon ha en bonde att skjutsa sig, men han gjorde det icke. - "Du ska nog få skjutsa, du, i dina dagar!" sa Klaterbergskan. Jaha, det dröjde inte länge, förrän bägge hans söner och en dotter blev lama, så att han måste skjutsa dem till lasarettet i Härnösand. Det var Erik Ersson i Västerå. De är nu döda alla i det huset. Men då hon en annan gång av liknande anledning "förgjorde" hästarna för en präst i Ångermanland, gick det illa för henne. Prästen sände bud på henne, och då hon kom, hade han samlat ihop alla sina hästbetsel och med dem pryglade han henne, tills hon måste bekänna och be om nåd. Då hon äntligen fick slippa lös, gick hon i stallet och tog ur taket en spik, som hon slagit dit. Sen blev det inte något krångel med hästarna vidare. Klaterbergskan kom slutligen in på lasarettet i Härnösand. Doktorn där på den tiden hette Lennström. Han hade hört talas om gummans trolldomsförmåga. Då han låg på sitt yttersta, sade han därför till henne: - "Nu, min gumma, haver jag makt över dig". Det var så nära slut med henne, att hon endast med stor möda orkade svara: - "Jag har makt över dig ock". Så dog hon, och - inte långt efteråt dog även doktorn. Det troddes, att det var Klaterbergskans trolldomsmakt, som bringat honom livet. Då Klaterbergskan var död, blev det alldeles fullt med stockmyror i hennes säng, och det var alldeles omöjligt få bort dem ifrån liket.

Ur Hammarstedtska arkivet: Trollkunniga I.